Gardena Pumpe 4000/4 i läuft nicht mehr

Einsatz bei einem Grundwasseranfang bis zu 6m ab GOK (Geländeoberkante) möglich,
Kreiselpumpen selbstansaugend: HWW, HWA
Benutzeravatar

Plunschmeister
Beiträge: 2275
Registriert: Do 1. Aug 2013, 18:11

Re: Gardena Pumpe 4000/4 i läuft nicht mehr

Beitragvon Plunschmeister » Fr 6. Nov 2015, 16:12

Hallo Humilix,

super deine Anleitung.
Die Schnellkupplung saugseitig, ist die für Unterdruck geeignet?
„Das Wasser ist die Kohle der Zukunft" Jules Verne (1870)
* 2712193509122015*
Gruß PM

Humilix
Beiträge: 2
Registriert: Di 3. Nov 2015, 21:39
Wohnort: Magdeburg

Re: Gardena Pumpe 4000/4 i läuft nicht mehr

Beitragvon Humilix » Fr 6. Nov 2015, 22:07

Hallo PM,

das ist saugseitig eine "GEKA®plus"-Schnellkupplung, die ist bis 10mWS vakuumdicht.

Heute kam der neue Kondensator 12,5µF 450 an - auspacken - einbauen - Stecker rein: ->Brummen und keine Rotation ... :oops:

Dann habe ich den Ventilator (unter Strom) 6-7mal angeschubst, und ------ sie lief!

Jetzt bin ich der HERO für meine Guhdsde - für <10€ läuft die Pumpe wieder!

Bild an dieses Forum!

Gruß Humilix!
Benutzeravatar

Bohrbrunnen
Beiträge: 1532
Registriert: Do 8. Aug 2013, 22:56

Re: Gardena Pumpe 4000/4 i läuft nicht mehr

Beitragvon Bohrbrunnen » Fr 6. Nov 2015, 22:43

Na dann ist ja hoffentlich wieder alles im grünen Bereich.
Machs gut und vergiss uns nicht.
Gruß Manfred
Glück Auf!

Lieber Ratten im Keller als Verwandtschaft im Haus.

Goahead
Beiträge: 10
Registriert: So 26. Jun 2016, 21:41

Re: Gardena Pumpe 4000/4 i läuft nicht mehr

Beitragvon Goahead » So 26. Jun 2016, 21:57

Hi Everyone.

First, sorry i dont speak German :(
I am Portuguese and i have a 4000/5i pumpe, pulling water from a rain reservoir.Pump wasn't starting after the winter ended. First the motor did not turn (just humm)then the flow sensor was not turning (pump turning off after some seconds)
So i open the pump, clean it, and now the pump works again....but...
I notice that the pressure is lower...not the same as it was last year. My garden sprinkles do not cover the complete grass area anymore.

Nothing was changed in the garden side (same pipes, same sprinkles etc etc), so i am sure its the pump problem.
What can cause pressure drop?
Do i have a air leak in the inlet side?(i dont see any leaks, where to look?)
Can i adjust the water pressure in the pressure sensor?

Please any advise is welkome

Kind regards
G.
Benutzeravatar

Bohrbrunnen
Beiträge: 1532
Registriert: Do 8. Aug 2013, 22:56

Re: Gardena Pumpe 4000/4 i läuft nicht mehr

Beitragvon Bohrbrunnen » So 26. Jun 2016, 22:39

Hello Welcome here with us.
My colleague PM will specifically look after your answer.
Gruß Manfred
Glück Auf!

Lieber Ratten im Keller als Verwandtschaft im Haus.

Goahead
Beiträge: 10
Registriert: So 26. Jun 2016, 21:41

Re: Gardena Pumpe 4000/4 i läuft nicht mehr

Beitragvon Goahead » So 26. Jun 2016, 23:25

Thank you Bohrbrunnen

Looking forward to get some help.
I would say that i lost 0.5bar pressure. If i can get 1bar plus of pressure, everything should be ok again.

My grass is screaming for water...

regards
G.
Benutzeravatar

Plunschmeister
Beiträge: 2275
Registriert: Do 1. Aug 2013, 18:11

Re: Gardena Pumpe 4000/4 i läuft nicht mehr

Beitragvon Plunschmeister » Mo 27. Jun 2016, 09:41

HI G
welcome to our forum.

I think it´s a leak at the suction side. Do you have some pictures from connection suction hose ---->pump?
My grass is screaming for water...

:lol:
Please upload images here: http://www.picr.de
„Das Wasser ist die Kohle der Zukunft" Jules Verne (1870)
* 2712193509122015*
Gruß PM

Goahead
Beiträge: 10
Registriert: So 26. Jun 2016, 21:41

Re: Gardena Pumpe 4000/4 i läuft nicht mehr

Beitragvon Goahead » Mo 27. Jun 2016, 17:35

Hi Plunschmeister

Thank you for the warm welcome.

I will take some pictures when i get back home and post them here.

Suction side may be indeed a source of problems. I couldnt get a plastic connection to the pump at the time,just like this (http://www.gardena.com/de/bewasserung/p ... k-25-mm-1/) so i am using a brass conncetor with a large pipe (http://www.sanitrofa.pt/v2/rega.php)...but i may be getting trouble there.
I put some teflon, and a clamp at the time, but i was never sure it was not sucking air at same time.

Regards
Goahead
Benutzeravatar

Plunschmeister
Beiträge: 2275
Registriert: Do 1. Aug 2013, 18:11

Re: Gardena Pumpe 4000/4 i läuft nicht mehr

Beitragvon Plunschmeister » Mo 27. Jun 2016, 20:42

Moin Goahead,
I put some teflon, and a clamp at the time, but i was never sure it was not sucking air at same time.

:mrgreen: You need a vacuum sealed connection.
Other probable causes:

Suction filter on suction pipe is partially or entirely exposed.
Suction filter or backflow preventer clogged.

In the pump integrated filter and back-flow valve are clean?
„Das Wasser ist die Kohle der Zukunft" Jules Verne (1870)
* 2712193509122015*
Gruß PM

Goahead
Beiträge: 10
Registriert: So 26. Jun 2016, 21:41

Re: Gardena Pumpe 4000/4 i läuft nicht mehr

Beitragvon Goahead » Di 28. Jun 2016, 10:45

As promised.

Bild

Bild

Bild

Bild

And a video, where you can ear the pump working. I remenber that the pump had a "smother sound" then the atual one.
https://youtu.be/3C4qXpdi314
I think it sounds like air bubles are forming inside the suction filter. Do you agree?
Pump filter is clean.

This is the suction filter i have...its around 6-7 meters deep into water tank, and its also clean:
Bild

Please share your thoughts

Kind regards
Goahead

Zurück zu „Saugpumpen“

Wer ist online?

Mitglieder in diesem Forum: 0 Mitglieder und 1 Gast